13. 12. 2023

Jak probíhalo dnešní prosincové zastupitelstvo a jak jsem jako zastupitel přistoupil k hlasování o jednotlivých bodech? Po úvodních bodech týkajících se technických záležitostí, vzetí na vědomí zápisů z výborů a informacích od pana starosty jsme se přesunuli k bodu týkajícího se změny Statusu města Brna. Tento bod ve zkratce přichází se změnou počtu stavebních úřadů v Brně a zavádí jeden jediný stavební úřad pro celé město. Jelikož včera proběhlo zastupitelstvo města Brna a už samotné zastupitelstvo tento bod schválilo, my jako městská část jsme brali bod pouze na vědomí, tudíž jsme se také jako klub Pirátů a Zelených připojili ke vzetí na vědomí. Následovaly body týkající se financí, návrhu rozpočtu a úpravy rozpočtu pro letošní rok. U všech těchto bodů jsem se spolu s kolegyní Obrjen Hrabovskou zdržel. U bodu týkajícího se smírného řešení sporu s firmou, která dluží městské části peníze za nedokončenou rekonstrukci bytových domů, jsem byl pro nesouhlas s mimosoudním vyrovnáním, stejně jako nakonec celé zastupitelstvo. U bodů týkajících se dohody o úhradě dluhu, respektive prominutí pohledávky z nájemného jsem s oběma těmito body souhlasil. Jinak tomu bylo u bodu odpisu vysokých pohledávek nad 20.000 Kč. U daného bodu jsem se z důvodu vyšší částky odpisů zdržel. Body dvanáct a třináct řešily spádovost škol a školek a za MČ zde nedocházelo k žádné úpravě, tedy jsme byli opět pro tento bod. Bod čtrnáct byl řešen již na komisi majetkové, jedná se o přijetí majetku nepatrné hodnoty od zesnulého občana, kterému městská část vypravila pohřeb. Jako správný hospodář tak chtěla městská část dostat dané peníze za zaopatření pohřbu a proto jsem také v tomto bodě byl pro. Bod patnáctý, statut sociálního fondu, byl taktéž bezproblémový a upravoval některé z položek odměn zaměstnanců úřadu MČ. Šestnáctý bod pak řešil jen plán jednání zastupitelstva a rady na příští rok.

Doposud bylo tedy jednání zastupitelstva vcelku bezproblémové a bez větších diskusí. Po skončení bodu šestnáctého však nastal čas pro diskusi a podněty ze strany občanů. Vystoupili tři občané, všichni ve věci pivnice u Vodičků na Jugoslávské ulici. Vyslechli jsme si jejich obhajobu dané pivnice, padly argumenty o kvalitním pivu, tmelení komunity Černých polí, dodržování nočního klidu i odmítnutí jakýchkoli problémů s výčepem ze strany místních. Vyjádřili se lidé, kteří velmi blízko podniku bydlí. Na dané vystoupení zareagoval starosta, který nás seznámil se soukromou konverzací s panem Vodičkou, uvedl na pravou míru také tvrzení, že máme na zastupitelstvu jednat o zrušení nájemní smlouvy s panem Vodičkou. Pan starosta nás také seznámil s informací, že včerejší rozhodnutí krajského soudu v Brně zcela jasně určilo, že pan Vodička užívá daný podnik již více jak dva roky protiprávně a že je daný spor tak za něj u konce.

K dané věci vystoupila koaliční zastupitelka Anna Obrjen Hrabovská. Vyzdvihla myšlenku propojování komunit, absurdnost celé situace a fakt, že samotná městská část chtěla mít na daném místě hospodu, kterou však záhy odmítá a situace dostává překvapivě kafkovské obrysy.

Z důvodu faktického stavu věci jsme jako zastupitelé vzali na vědomí dopis pana Vodičky, který všem zastupitelům zaslal týden před zastupitelstvem.

Posledním bodem jednání bylo vyjádření postoje k odsvěření bytů na Ibsenově 9, 10 a 11 a k prodeji jednotlivých bytových domů. Zde jsem hlasoval pro nesouhlas s realizací prodeje a proti odsvěření městské části Brno-sever poté, co neprošel protinávrh kolegyně Obrjen Hrabovské, abychom ani neprodávali a ani neodsvěřovali. Tento protinávrh však dostal pouze dva hlasy pro, zbytek zastupitelů se buď zdržel či hlasoval proti.

K tomu bych si dovolil osobní poznámku. Pokud se o nějaký nemovitý majetek zajímá Národní centrála proti organizovanému zločinu a jsou u ní všechny dokumenty k daným nemovitostem, není úplně běžné, aby v této věci jak městská část, tak město Brno postupovalo směrem, který by mohl vést k privatizaci jednotlivých bytů či domů. Uspěchané rozhodnutí o prodeji bytů a celých domů vnímám jako poškozující občany. Městská část i město má naopak dělat vše pro to, aby svůj bytový fond udržela a řádně se o něj starala. Prodej bytů ani domů není jakkoli odůvodnitelný. Ne za stavu, kdy zde není dostatečný počet sociálních ani městských bytů, které by uspokojily poptávku lidí, kteří si nemohou koupi nemovitosti ani tržní nájem dovolit.